Straffen is aan de rechter

Blogs

Schuldig tot je onschuld bewezen is?

Gisteren een artikel in het Eindhovens Dagblad: Onterecht aan schandpaal genagelde leerling gaat niet meer naar school. Verderop in het artikel het volgende citaat:  “Zo’n beetje het hele land is over hem heengevallen”.

Daar ben ik nogal van geschrokken, ik meende altijd dat ik een doorsnee mens was, maar nu lijkt het dat ik toch niet tot de grote hoop behoor. Daders van misdrijven en delicten mogen van mij opgepakt en gestraft worden. Maar wel volgens de geldende regels.

Vandaar dat ik een aantal vragen heb:

·         Is het normaal dat mijn mede-Nederlanders voor eigen rechter gaan spelen?

·         Mag je iemand dan terecht wel aan de schandpaal nagelen?

·         Is dat voorbehouden aan mensen die nooit iets fout doen? Zijn er van die mensen? Ik ken namelijk niemand die perfect is. Is er iemand in dit land die nog nooit iemand pijn heeft gedaan, bewust of onbewust? Nog nooit de belasting ontdoken heeft, nog nooit iets te veel aan de verzekering opgegeven heeft,  nog nooit door het rode licht gelopen is? Of op een ander manier de hier geldende regels overtreden heeft?

·         Beseffen die mensen die zo snel oordelen over anderen dat het ook hun eigen kind kan treffen?

Mensen maken ooit fouten, doen andere tekort of pijn. Mensen mogen verantwoordelijk gesteld worden voor hun daden. Maar omdat wij ervoor gekozen hebben om hier in Nederland te wonen of te verblijven laten wij dat over aan de rechterlijke macht, toch?

Wordt het niet eens tijd om diegenen die voor eigen rechter spelen eens voor de rechtbank te slepen?

Wat betreft oordelen: Ik heb een man gesproken die in zijn jeugd een keer teveel gedronken had. Die keer was de eerste en laatste keer dat hij alcohol dronk. Hij durfde niet te vertellen wat er gebeurd was die avond. Wel durfde hij te vertellen, en het was hem ook aan te zien, dat hij er levenslang spijt van had. En dat, als hij de klok kon terugdraaien nooit alcohol aangeraakt zou hebben..

Introductie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis tempus tempor dolor vitae vestibulum. Integer pellentesque semper neque vitae ullamcorper. Aliquam mollis pretium tempus. Maecenas vestibulum, felis lacinia facilisis fringilla, nisl magna accumsan urna, ut laoreet neque lectus vitae diam. Fusce ac convallis libero. Sed sed lobortis nibh. Etiam pellentesque gravida arcu sit amet vestibulum. Aenean vel mi a odio egestas pellentesque. Duis auctor augue iaculis erat mollis tincidunt.